Varmt välkommen!

Har du fastnat i dåliga vanor och hellre sitter framför tvn i vardagsrummet än att ta dig ut för att motionera? Det är lätt hänt och du är långt ifrån ensam om att känna så. Oftast handlar det om brist på motivation – så hur gör man för att få tillbaka den? Man tar hjälp av sin hund!

Bland de vanligaste orsakerna till att folk inte rör på sig ordentligt är bristen på motivation. Det är så mycket bekvämare och frestande att slänga sig i soffan med ett gott glas vin än att ge sig ut i höstrusket för att springa. Vad som däremot kan vända på en dålig ovana är att ha hunden som morot för att själv ta tag i sin träning. Att träna med sin hund är ett roligt sätt att få igång sin kondition samtidigt som du får tid att umgås med vovven. Det finns massor av saker man kan göra för att aktivera hunden. Det enklaste sättet är att ta den med dig när du går ut för att springa eller cykla, men du kan även ta steget längre och börja träna agility med hunden. Det finns även de som tränar styrketräning med sina hundar, detta gäller främst kamphundar och man gör det ofta i syfte att få dem att se stora och muskulösa ut. Ett sätt att bygga muskler på sin hund är att sätta vikter runt benen så att det blir motstånd när de går, men innan du gör det bör du prata med en djuraffär för att se om de har några tips för just din hundras.

Motion är viktigt för både hundar och människor

Precis som att det är viktigt för våra egna kroppar att hålla konditionen uppe är det lika betydelsefullt att hålla hunden aktiv. De mår bättre och håller sig dessutom friska längre om de får motion varje dag. När det gäller brukshundar är det ännu viktigare att ta sig tiden att aktivera hunden. Polishundar måste vara starka för att kunna stå på sig i våldsamma situationer medan jakthundar gynnas av att träna agility. Anledningen till att man bör träna agility med sin jakthund är för att få den lydigare och att man lär sig samarbete bättre. Detta är något som är särskilt viktigt inom jakt. Man vill knappast att sin hund springer iväg och blir skadad. Den måste lyssna på kommandon och ha disciplin. För att uppnå detta är agility en utmärkt aktivitet. Dels får hunden motion och tränar upp sin förmåga att lyda, men även du får motion och en trevlig stund tillsammans med hunden. Även fast det är hunden som gör de mest krävande uppgifterna behöver även du springa med för att visa vilka hinder som den ska ta sig förbi.

Hund hittar fuskare

Att träna är viktigt, men då ska man göra det utan att fuska. I Aftonbladet skriver de om en hund som heter Molly vars nos lyckas lukta sig till dopningsklassade preparat. Man har hört om droghundar men nu har man alltså funnit en plats för hundar inom elitidrotten för att förhindra dopning. Det går med andra ord att använda hundar för att själv finna motivation att börja träna, för att ge dem träning, men också för att förhindra fuskare inom idrottsvärlden.

Stäng meny